Green Leaf

Medena dežela

Zeleni kino (Medena zemja)

02.09.2024
18:00
Kino Velenje, mala dvorana
Festival Velenje - Kino Velenje
vstop prost

Dokumentarni film, 86 min (Severna Makedonija)
Režija: Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov
Nastopata: Hatidže Muratova, Nazife Muratova

Film, v katerem odročna makedonska vasica postane mikrokozmos sodobnega sveta, je portret krhkega ravnovesja med človekom in naravo, pogled v hitro izginjajoči način življenja ter poklon trdoživosti, življenjski energiji in optimizmu neke ženske. Globoko v makedonskih gorah, v zapuščeni vasi brez cest, elektrike in tekoče vode, živi Hatidže s svojo ostarelo materjo. Preživlja se z nabiranjem medu divjih čebel, ki ga prodaja v najbližjem mestu, oddaljenem štiri ure hoda. Njeno spokojno življenje pa nekega dne vznemiri nomadska družina, ki prispe z rohnečimi motorji, sedmimi hrupnimi otroki in čredo krav. Hatidže se razveseli družbe in z ničemer ne skopari – ne z ljubeznivostjo ne s svojo posebno rakijo ne s starodavnimi čebelarskimi nasveti … Epska, a hkrati intimna Medena dežela, polna nepričakovanega humorja in dramatičnih trenutkov, je prvi film v zgodovini oskarjev, ki je bil nominiran za najboljši mednarodni celovečerec in hkrati za najboljši dokumentarec.

Festivali, nagrade: Sundance (velika nagrada žirije in posebna nagrada za fotografijo v kategoriji svetovni dokumentarni film); nominacija za oskarja v kategorijah najboljši mednarodni celovečerec in najboljši dokumentarec; nominacija Evropske filmske akademije za najboljši dokumentarec; Sarajevo; FDF Ljubljana

V letu projekta Green leaf bo del kino sporeda namenjen filmom z okoljevarstveno tematiko. Filmi, ki nas bodo spodbudili k razmisleku o našem planetu in skrbi za okolje, bodo na sporedu vsak prvi ponedeljek v mesecu, ob 18. uri. Filmske projekcije Zelenega kina bodo brezplačne. 

Medena dežela

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content