Pikin festival

Zeleni slon 7

Pikin kino

08.09.2024
9:30
Kino Velenje, velika dvorana
Festival Velenje - Kino Velenje
vstop prost

Kratki animirani filmi, 41 min (Slovenija, Estonija, Nizozemska, Velika Britanija, Latvija), večina brez dialogov

Zeleni Slon je izbor petih kratkih animiranih filmov, ob katerih lahko z otroki tudi na humoren in igriv način spoznavamo različne vidike trajnostnega razvoja in varstva narave. Filmi s svojo avtorsko, slogovno in tematsko raznovrstnostjo ne le obogatijo naše znanje, temveč nas obenem spodbudijo k premisleku in dejanjem ter nas povežejo v skrbi za drugačno prihodnost našega planeta.

Podlasica / Timon Leder, Slovenija, 2016, 11’35”, brez dialogov
Lačna podlasica napade jato ptičev, ki živijo na poslednjem stoječem drevesu. Medtem ko se ptiči v krošnji trudijo ohranjati drevo v ravnovesju, se podlasica vztrajno skuša povzpeti po deblu. S tem vedno bolj ogroža krhko ravnovesje drevesa, njen trebušček pa kruli, dokler ni prepozno.

Kako priročno / Hung Huei Jen Red, Tajvan, Estonija, 2022, 4’35”, brez dialogov
Moški uporablja toaletni papir na zelo poseben način. Par hrano vedno naroči domov, saj jima ni do oblačenja. Družina se izogiba pomivanju posode. Ženska hoče, da je njena miza vedno brezhibno čista. Preveč odpadkov? Ni problema, odplaknite jih v stranišče!

Orgiastično hiperplastično / Paul Bush, Danska, Velika Britanija, 2020, 6’50”, v angleščini s slovenskimi podnapisi
Animirana parada plastike, pobrane na plažah, ob cestah, na podstrešjih in v trgovinah z rabljenim blagom. To je žalostinka za ljubezensko zgodbo, ki se je sfižila, ljubeče slovo od najčudovitejšega materiala, ki je zasužnjil naš planet – plastike.

Ježi in mesto / Evalds Lacis, Latvija, 2013, 10’, brez dialogov
Živali se nekega spomladanskega dne zbudijo iz zimskega spanca in ugotovijo, da so njihov gozd zavzeli ljudje in tam zgradili mesto. Najti bodo morale nove strategije preživetja. Kako se bodo znašle?

Pujs / Jorn Leeuwerink, Nizozemska, 2022, 8’15’’, brez dialogov
Skupina živali priključi električno omrežje na gobec velikega spečega pujsa, ki je videti kot vtičnica. Živali sprva pujsovo energijo uporabljajo za malenkosti, a že kaj kmalu postanejo odvisne od življenja v mestu, kjer je vse avtomatizirano.

Zeleni slon 7

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content